+387 55 205 472
skudsemberija@gmail.com
×
×

Грешка

[OSYouTube] Alledia framework not found

Српско културно – уметничко друштво "Семберија”" из Бијељине ове године обележиће 63 године постојања и рада. Њихов приоритет је очување народног стваралаштва, обичаја, културе српског народа.

Ово друштво, са више од 500 чланова у неколико секција, од којих је секција народних игара оно по чему су препознатљиви, континуирано постиже запажене успехе у земљи и у иностранству.

Прваци Републике Српске у фолклору у наредном периоду своје умеће наставиће да показују и на многим међународним фестивалима и турнејама.

Директорица СКУД “Семберија” Бијељина, Бранка Савчић Марковић, нарочито је поносна на фолклорне секције, женску вокалну етно групу, балетску школу, али и мушку вокалну етно групу.

– Највећи циљ нам је да децу склонимо са улице и да их научимо обичајима и ономе што су знали наши предаци. Наслеђе нације је вредно и не смемо дозволити да то наше благо падне у заборав - каже Савчић Марковић.

Уметнички директор и кореограф СКУД “Семберија”, Горан Перкић, каже да је ово друштво понос Бијељине и целе Семберије.

- Представљамо се са 15 кореографија. Сигурно је да би репеортар био и богатији да имамо висе новца за набавку ношњи које су веома скупе. Захвални смо на подршци градској управи и бројним донаторима - каже Перкић.

Оно што је за сваког члана СКУД-а најбитније јесте да се приликом сваког наступа, представи у најбољем светлу.

Свјетлана Терзић поносна је што може да каже да је члан једног од набољих културно уметничких друштава на овим просторима и то пуних 17 година.

- Стекла сам многобројне пријатеље широм света и посетила крајеве које сигурно не бих имала прилику да видим. Била сам у Енглеској, Италији, Шпанији, Немачкој, Аустрији... Захтевно је и тражи доста одрицања али ако волите фолклор, игру и песму, ништа није тешко – каже ова девојка.

Ово друштво негује углавном срспко народно стваралаштво, али у богатом реперторару су и кореографије, музика и песма других народа. Сачувати народно стваралаштво, унапредити га и учинити примамљивим новим генерацијама, мисија је коју деценијама успешно остварују.

Извор: Блиц

Галерије фотографија са наступа нашег ансамбла

ВИДЕО ГАЛЕРИЈА

БРОЈЕВИ
6
СЕКЦИЈА
43
НАСТУПА
У ИНОСТРАНСТВУ
64
ГОДИНЕ ТРАДИЦИЈЕ
500
ЧЛАНОВА
У СВИМ СЕКЦИЈАМА
СЕКЦИЈЕ
  1. ФОЛКЛОР
  2. ВОКАЛНА СЕКЦИЈА
  3. ОРКЕСТАР
  4. ШКОЛА НАР. ИНСТРУМЕНАТА
  5. ТКАЧКА СЕКЦИЈА
  6. ДЈЕЧИЈИ ХОР

Фолклорна секција ЈУ СКУД-а "Семберија" Бијељина броји преко 400 чланова и најбројнија је секција, која на својим плећима носи огроман терет друштва у смислу одржавања програма, концерата и наступа.

Умјетнички руководилац - кореограф у ЈУ СКУД "Семберија" је Горан Перкић који се фолклором бави преко 40 година. Велике помаке направио је на плану афирмације изворног народног стваралаштва, оживљавајући већ скоро заборављене обичаје свог народа.

Секција функционише кроз пет играчких ансамбала: Први (извођачки) ансамбл, Припремни ансамбл, Први дјечији ансамбл, Други дјечији ансамбл, Почетни ансамб.

У склопу вокалне секције дјелују двије групе, женска и мушка вокална група, које су дале значајан печат развоју и очувању старе изворне пјесме.
Женска вокална група представља скуп младих и талентованих дјевојака са истинском вољом и жељом, да постану праве звијезде друштва.

Изводе народне пјесме из Шумадије, јужне и источне Србије, Војводине, са Косова и Метохије, пјесме компоноване у духу српске народне музике, а од скора изводе и руску изворну музику.

Поред фолклора, најважнија и незаобилазна секција је Народни оркестар ЈУ СКУД-а "Семберија", без кога би рад друштва био немогућ. Радом оркестра руководи професор музике Жељко Ђукановић, који је остварио значајне резултате са члановима оркестра.

Од марта 2013. године када је и основан, успјешно његује српско музичко-културно наслеђе, као и музику осталих балканских народа. Иначе, рад оркестра је искључиво усмјерен ка правим, исконским музичким и умјетничким вриједностима.

JU SKUD "Semberija" © 2018 | Sva prava zadrzana
Powered by limun.co