+387 55 205 472
skudsemberija@gmail.com
×
×

Грешка

[OSYouTube] Alledia framework not found

Јавна установа Српско културно-умјетничко друштво "Семберија" Бијељина је основано давне 1954. године са задатком да сакупља, чува, његује и презентује наше културно наслеђе кроз игру, пјесму, музику и обичаје.

Друштво је Јавна установа чији је оснивач Град Бијељина, умјетничка институција чији је циљ да постане водећи представник српске фоклорно-традиционалне умјетности, и њен врхунски репрезент у земљу и иностранству. У протеклих 50-так година, друштво је наступало на бројним домаћим и међународним фестивалима и на њима односило престижна признања. Такође, добитник је многобројних друштвених признања, како у бившој СФРЈ, тако и данас у Босни и Херцеговини и једино је друштво у Републици Српској организовано као јавна установа, са сталним запосленим стручним лицима.

У раду друштва учествује између 450 и 500 активних чланова организованих у шест узрасних категорија, што значи школу фолклора. Почетници млађи и старији кроз прву и другу годину, други и први дјечији ансамбл кроз трећу и четврту годину и припремни и први извођачки ансамбл кроз пету и шесту годину. Пратећи сензибилитет младих, у ЈУ СКУД-у „Семберија“ постоје и следеће креативне групе: Народни оркестар са солистима, мушка и женска вокална група, балетски студио са школом класичног балета, брек денс, али и ткачка секција која се поред осталог бави и израдом дијелова традиционалних ношњи.

Фолклорни одсјек иначе броји највише чланова, старосне доби од 7 – 35 година, изводе бројне кореографије из свих крајева БиХ и Србије. Вокалну групу (мушка и женска, омладински и дјечији хор) чине солисти који његују изворни народни мелос., тј. изводе народне пјесме из Шумадије, јужне и источне Србије, Војводине, са Косова и Метохије, пјесме компоноване у духу српске народне музике, а од скора изводе и руску изворну музику. Народни оркестар изводи српска народна кола, кола других босанских народа, као и композиције реномираних аутора.

Балет чине чланови узраста од 5 – 15 година, а ткачка радионица је опремљена ткачким разбојима на којима се израђују предивни ручни радови за потребе СКУД-а „Семберија“ као и других друштава.

Сваки од ансамбала доприноси угледу и афирмацији Друштва, ослањајући се на изузетан допринос умјетника ранијих генерација, који су својим умјетничким квалитетом, знањем и талентом поставили високе извођачке критеријуме. Поред активности на домаћим сценама, сви ансамбли су остварили изузетне успјехе наступима на угледним међународним фестивалима и у најпознатијим концертним дворанама широм свијета.

Зато, имамо обичај да кажемо, да је ЈУ СКУД "Семберија" БРЕНД који је кроз своју историју обогатио биографије више хиљада својих чланова, живи организам увијек подмлађиван новим члановима, бренд који поставља стандард, бренд који ствара добре људе!

Галерије фотографија са наступа нашег ансамбла

ВИДЕО ГАЛЕРИЈА

БРОЈЕВИ
6
СЕКЦИЈА
43
НАСТУПА
У ИНОСТРАНСТВУ
64
ГОДИНЕ ТРАДИЦИЈЕ
500
ЧЛАНОВА
У СВИМ СЕКЦИЈАМА
СЕКЦИЈЕ
  1. ФОЛКЛОР
  2. ВОКАЛНА СЕКЦИЈА
  3. ОРКЕСТАР
  4. ШКОЛА НАР. ИНСТРУМЕНАТА
  5. ТКАЧКА СЕКЦИЈА
  6. ДЈЕЧИЈИ ХОР

Фолклорна секција ЈУ СКУД-а "Семберија" Бијељина броји преко 400 чланова и најбројнија је секција, која на својим плећима носи огроман терет друштва у смислу одржавања програма, концерата и наступа.

Умјетнички руководилац - кореограф у ЈУ СКУД "Семберија" је Горан Перкић који се фолклором бави преко 40 година. Велике помаке направио је на плану афирмације изворног народног стваралаштва, оживљавајући већ скоро заборављене обичаје свог народа.

Секција функционише кроз пет играчких ансамбала: Први (извођачки) ансамбл, Припремни ансамбл, Први дјечији ансамбл, Други дјечији ансамбл, Почетни ансамб.

У склопу вокалне секције дјелују двије групе, женска и мушка вокална група, које су дале значајан печат развоју и очувању старе изворне пјесме.
Женска вокална група представља скуп младих и талентованих дјевојака са истинском вољом и жељом, да постану праве звијезде друштва.

Изводе народне пјесме из Шумадије, јужне и источне Србије, Војводине, са Косова и Метохије, пјесме компоноване у духу српске народне музике, а од скора изводе и руску изворну музику.

Поред фолклора, најважнија и незаобилазна секција је Народни оркестар ЈУ СКУД-а "Семберија", без кога би рад друштва био немогућ. Радом оркестра руководи професор музике Жељко Ђукановић, који је остварио значајне резултате са члановима оркестра.

Од марта 2013. године када је и основан, успјешно његује српско музичко-културно наслеђе, као и музику осталих балканских народа. Иначе, рад оркестра је искључиво усмјерен ка правим, исконским музичким и умјетничким вриједностима.

JU SKUD "Semberija" © 2018 | Sva prava zadrzana
Powered by limun.co